VÖRÖS RIASZTÁS – Kiadták a közleményt, azonnal életbe lépett itthon

Magyarország folyóin 826 kilométer hosszan zajlik az árvízvédekezés, különös tekintettel a Duna Budapestnél elért tetőpontjára.

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szombaton délben közölte, hogy a Duna ezekben az órákban az alsó rakpart szintjén vagy annál kissé magasabban tetőzik a fővárosnál. A német és osztrák területekről érkező előrejelzések szerint a folyó lassú apadása várható, amit a hétvégi csapadék sem befolyásol jelentősen.

Az OVF tájékoztatása szerint pénteken a Duna német és osztrák szakaszain nem esett jelentős mennyiségű eső, és a legújabb előrejelzések szerint vasárnaptól várható csapadékosabb időjárás sem változtat jelentősen az árhullám levonulásán. A német, osztrák és szlovák mérések alapján a Dunán nagyon lassú apadás jelezhető.

A nagybajcsi kettős tetőzést követően a Duna a felső, szigetközi szakaszon a vártnál lassabban kezdett apadni. Budapesten szombaton várható a tetőzés, míg az ország többi részén első fokú árvízvédelmi készültséghez közeli vízállásokra lehet számítani.A főváros feletti területeken a lassú apadás miatt hosszan tartó első fokú vízállások maradhatnak fenn.

Gönyű térségében az árvízi védekezést 317 dunai és tiszai vízügyes szakember végzi, akik éjjel-nappal dolgoznak együttműködésben.

Az árhullám hosszan tartó volta miatt kiemelt figyelmet fordítanak az árvízvédelmi töltéseken előforduló esetleges problémákra. Az OVF hangsúlyozza, hogy az árvízi apadás során is fontos a képzett vízügyesek jelenléte, mivel egy ilyen hosszan tartó tetőzés során a gátak átnedvesedhetnek.

A vízügyi szakemberek továbbra is elkötelezetten dolgoznak az érintett területeken – így a Rába, Mura, Dráva és Tarna folyók mentén – az árvízi védekező munkálatokon. A folyamatos ellenőrzés és a megelőző intézkedések kulcsfontosságúak az árvízi károk minimalizálása érdekében.

Az OVF ezúton is köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik részt vesznek az árvízvédelemben, és felhívja a lakosság figyelmét az elővigyázatosságra.

Az árvízi védekezés során a lakosság megértése és együttműködése is elengedhetetlen, hogy a védekezési munkálatok zökkenőmentesen és hatékonyan valósulhassanak meg.Az árvízi helyzet folyamatos figyelemmel kísérése és a szükséges intézkedések megtétele továbbra is kiemelt fontosságú, hogy megóvjuk a lakosságot és az érintett területeket a víz okozta károktól.

forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*