VÖRÖS KÓD – Azonnali riadót rendeletek el Magyarországon!!!

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére 2024. július 7-én (vasárnap) 00 órától 2024. július 12-én (péntek) 24 óráig.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményben hívja fel a lakosság figyelmét a tartós hőség egészségügyi kockázataira és a szükséges óvintézkedésekre.

Egészségügyi figyelmeztetés

A tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő folyadékpótlásra. Kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet. Szabadtéren dolgozók és szabadtéri rendezvényeken szórakozók számára ajánlott bő, szellőző ruházat viselése, naptej használata, valamint napellenzős sapka vagy kalap viselése a napszúrás elkerülése érdekében.

Hőguta veszélyeA szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás, hőgutát okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5°C fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot, ami kezelés hiányában életveszélyes állapothoz vezethet.

A kánikulában futni, kerékpározni kizárólag a reggeli vagy esti órákban ajánlott. Aktív pihenési forma választása esetén gyakrabban tartsunk pihenőt, hűtsük csuklónkat, tarkónkat, és vizezzük be pólónkat.

Vízparti óvintézkedések

Akik szabadságukat vízparton töltik, a déli órákban kerüljék a napozást, és hűtsék le magukat, mielőtt a vízbe mennének. Soha ne ugorjunk felhevült testtel a vízbe, mivel az hirtelen lehűléshez és izomgörcsökhöz vezethet.

Közlekedési figyelmeztetés

Az autóval közlekedők fokozott óvatossággal vezessenek, mivel a nagy meleg kedvezőtlen hatással lehet a koncentrációra. Gyermekeket és háziállatokat egy percre se hagyjuk parkoló autóban, mert az utastér gyorsan életveszélyesen felmelegedhet.

Ha napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látunk, azonnal hívjuk a 112-es segélyhívószámot.

Tűzveszély és szén-monoxid mérgezés

A melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata. Hat vármegyében jelenleg tűzgyújtási tilalom van érvényben. A hőségriasztás ideje alatt sehol sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, még akkor sem, ha ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi.

A bográcsozók és grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet. A kánikulában megnő a szén-monoxid-mérgezés kockázata is.

A kéményben légdugó alakulhat ki, amely miatt a füstgáz visszaáramlik és szén-monoxid fejlődik, ezért fontos nyáron is szén-monoxid érzékelőt használni.

VÉSZ ApplikációA BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáció felhasználói már a riasztás kihirdetésekor értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Az applikáció segítségével naprakész információkat kaphatunk a hőségriasztásokról és a szükséges óvintézkedésekről.

A közlemény végén a hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy a hőségriasztás ideje alatt különösen figyeljenek egymásra, és tegyenek meg minden szükséges óvintézkedést saját és mások egészségének védelme érdekében.

forrás

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*