Te is szoktál kellemetlen ízt érezni a szádban? Ha igen, akkor erről feltétlenül tudnod kell!

A szájban több ezer ízérzékelő idegsejt található. Ezek mindegyike szerepet játszik abban, hogy kiérezzük a keserű, édes, savanyú, sós és umami-nak nevezett ízeket. Amikor eszünk, az idegek hővel, textúrával és aromával is találkoznak és kialakul a teljes ízérzet.

Ha az érző működés bármilyen módon sérül, akkor az eredmény állandó, kellemetlen keserű, sós, savanyú vagy fémes íz lehet. Íme, a leggyakoribb okok, amelyek negatívan befolyásolhatják az ízérzékelést.

Rossz szájhigiénia

Attól függ, hogy miket eszünk és milyen rendszeresen mosunk fogat, illetve használunk fogselymet. Ha ez elmarad, akkor plakkok képződhetnek, amelyek a baktériumok tökéletes táptalajai és ínygyulladást, fogszuvasodást is okozhatnak a rossz szájíz mellett.

Gyomorégés / GERD / savas reflux

A keserű szájíz okozója a savas reflux is lehet, amelynek során a termelődő gyomorsav visszafolyik a nyelőcsőbe a záróizom rendellenes működése miatt.

Gyógyszerek
Bizonyos gyógyszerek is okozhatnak ízérzékelési problémákat, keserű, sós és fémes ízt okozva a szájban. Jellemző készítmények a kemoterápiában alkalmazott szerek, antihisztaminok, antibiotikumok és néhány vérnyomáscsökkentő szer is.

Fertőzések, gyulladások

A Monell Központ által közzétett tanulmány szerint a fertőzések, az autoimmun betegségek és a krónikus gyulladásos betegségek során egy tumor nekrózis faktor (TNF) nevű fehérje szabadul fel. Ez a szájban keserű vagy savanyú ízt képes kialakítani. A kutatók azt találták, hogy a TNF az ízlelőbimbók érzékenységét befolyásolja.

Terhesség

A terhesség során bekövetkező hormonális változások képesek befolyásolni a szag- és az ízérzékelést is. Ez általában csak a terhesség első hónapjait érinti, a második trimeszterre el szokott múlni. Jellemzően fémes és savanyú ízről számoltak be a kismamák.


Rákterápia

A daganat terápiák jellemző mellékhatásai közé tartozik az ízérzékelés megváltozása is, így keserű vagy fémes ízt kialakítva a szájban. A kemoterápia irritálhatja az ízlelőbimbókat és megzavarhatja a szájban lévő baktériumflórát is, így hajlamosítva az egyént fertőzésekre.

Vitamin- és ásványi anyag hiány

A megfelelő ízérzékelés megköveteli bizonyos tápanyagok jelenlétét. Cinkre szükségünk van az egészséges ízérzethet és  szagláshoz. Ha viszont túlzásba eszünk a cink pótlással, az rossz ízt okozhat a szájban. Emellett a B12-vitamin hiánya is befolyásolhatja az ízérzékelést.

Dohányzás
A dohányzás károsítja az ízérzékelést és toxikus méreganyag lerakódást okozhat a szájnyálkahártyán és a légutakban. Károsítja az ízlelőbimbókat és keserű ízt hagy maga után.

Gombás fertőzés

A szájnyálkahártya és a nyelv gombás fertőzése lepedéket hagy maga után, amelyet fehér foltok jeleznek. Ez is okozhat kellemetlen ízérzetet a szájban.

Kezelési módok

Jó szájhigiéné

Ez megakadályozza a baktériumok felszaporodását és a rossz íz kialakulását. Fogorvosok javaslata szerint naponta legalább kétszer 2-3 percig alaposan fogat kell mosni. A fogselyem használata is erősen ajánlott.

SzódabikarbónaA szódabikarbóna természetes lúgos hatású anyag, így segít semlegesíteni a káros savakat a szájban.
Keverj össze 1/4 teáskanál szódabikarbónát és 1/2 teáskanál sót egy csésze meleg vízben. Öblögess vele.

Nyelvkaparás

Minden fogmosás után alaposan kapard le vagy mosd meg kefével a nyelvedet is, hogy eltávolítsd a fennmaradó lepedéket, ami baktériumok és élesztőgombák megtelepedéséhez biztosít talajt.

Citrusfélék

Fogyassz rendszeresen citrusféléket, amelyek segítenek megszabadulni a szájban lévő keserű íztől. A citrom, narancs, lime, grapefruit fokozzák a nyáltermelődést, ami kimossa a szájban lévő rossz ízt okozó ágenseket.

tudasfaja.com

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*