Szeptembertől bevezetik a bankszámláknál – Ha a tiéd is ilyen, készülj fel!

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptembertől minden Magyarországon tevékenykedő pénzintézetnek kötelezően elő fogja írni a limitösszeg bevezetését az átutalások során. Az erről szóló információkat a Bank360-ra hivatkozva a Blikk tette közzé.

Az új szabályozás célja, hogy növelje a biztonságot az internetes csalásokkal szemben, ugyanakkor az ügyfeleknek továbbra is lehetőségük lesz a beállított limitek módosítására, ha nagyobb összeget szeretnének küldeni.

A korlátozás nem érinti azokat a tranzakciókat, amelyek saját bankszámlák között zajlanak. Az intézkedés célja elsősorban az, hogy megvédje az ügyfeleket az egyre gyakoribbá váló online csalásoktól és visszaélésektől.Az OTP Bank, Magyarország legnagyobb pénzintézete, már a hivatalos szeptemberi határidő előtt bevezeti az új limitet.

Az internet- és mobilbankból indított utalások esetében május 8-tól kezdve a napi limit 1 millió forint lesz. Az OTP ezzel lényegében elébe ment az MNB ajánlásának.

A bank szerint ügyfeleik általában több éves bankszámlahasználat mellett is legfeljebb egy-két alkalommal hajtanak végre 1 millió forintnál nagyobb tranzakciót.

Az új szabályozás bevezetése mellett a bank lehetőséget biztosít ideiglenes, éjfélig tartó limitfelfüggesztésre is, ami különösen hasznos lehet autóvásárlásnál vagy drágább nyaralások kifizetésekor.

A bankszámlákhoz kapcsolódó átutalási limitek kezelése bankonként eltérő. Az UniCredit Banknál például a sztenderd tranzakciós limit forint bankszámláknál 200 000 forint, míg a napi limit 500 000 forint. Ezek a limitek módosíthatók akár hosszabb távra, de átmeneti időre is.

Ezzel szemben az MHB Bank egyáltalán nem használ automatikus limiteket, az ügyfelek saját maguk állíthatják be azokat. Hasonlóan működik a K&H Bank is, ahol szintén nincs automatikusan beállított felső határ.Az Erste Bank ügyfelei pedig a számlájukhoz tartozó állandó átutalási limiteket saját maguk határozhatják meg, és lehetőségük van legfeljebb 12 óráig élő időzáras korlátokat is beállítani.

Az MNB által bevezetett új szabályozás célja az ügyfelek védelme és a pénzügyi biztonság növelése.

Az internetes csalások elleni küzdelem egyre fontosabbá válik, és az ilyen intézkedések hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az ügyfelek nagyobb biztonságban érezzék magukat online tranzakcióik során.

Az ügyfelek számára fontos, hogy tájékozódjanak a saját bankjuk által kínált lehetőségekről és korlátokról, és szükség esetén kérjenek segítséget a beállítások módosításában.

forrás

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*