Ronggyá verte az ítéletidő Pest vármegyét! 5cm-es jégdarabok hullottak az égből, de még a java csak most jön – Aki ITT él, készüljön mert brutális ami érkezik

Beindultak a délutáni viharok, Budapest északi része felett jókora zivatartömb állt össze és vette célba a Dunakanyart.

Egyre inkább kezdik ellepni az országot a zivatarok, a Dunántúl északi felén, Kecskeméttől délre, délkeleten és Budapesttől délre is csapadékgócok jelentek meg a radarképen, melyek közül a legintenzívebb éppen a főváros északi kerületeit kapta telibe, ott áthaladva pedig célbavette a Dunakanyart – hatalmas, sötét pacaként vonul tovább észak felé. Pomázon 4-5 centis jég hullott, becslésünk szerint egy-egy jégszem a mandarin nagyságát is elérte, csak bízni tudunk benne, hogy a térségben nem okozott komolyabb károkat:

Pomázt megszórta a jég | Fotó: Vstefania

Ez sem kicsi | Fotó: Horzie

Pomáz megemlegeti ezt a délutánt| Fotó: Kunami

A délutáni óráktól éjfélig egyre többfelé – éjfélig összességében több helyen várhatóak zivatarok -, amelyek részben egy délről, északra helyeződő rendszerbe szerveződhetnek. A zivatarokat viharos szél (60-90 km/h), jégeső (1-3 cm-s átmérővel), felhőszakadás (30-50 mm) kísérheti. Elsősorban az ország déli, délkeleti felében, a középső országrészben, majd később északkeleten heves zivatarok is kialakulhatnak, amelyek környezetében felhőszakadás (> 50 mm), 90-100 km/h körüli széllökés, jégeső (nagyobb jégszemekkel, > 2-3 cm) előfordulhat. Éjjel nem gyengül el teljesen a rendszer, további zivatarok várhatóak, főleg az éjszaka első felében.

Csütörtökön főleg a déli óráktól ismét nagy területen kedvezőek lesznek a feltételek zivatarok kialakulásához. Nagyobb eséllyel a zivatarokat főleg felhőszakadás kísérheti (ált. 25-30 mm), de elsősorban a keleti országrészben még intenzívebb zivatarok várhatók, ott 30-50, helyenként >60 mm is előfordulhat. Emellett a középső és északkeleti területeken egy-egy hevesebb zivatar sem kizárt viharos, erősen viharos széllökések (60-90 km/h) és jégeső (1-3 cm) kíséretében.

Forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*