Rendkívüli bejelentés :400 Ezer Forintos Támogatás jár a 8 Órában Dolgozóknak!

400 Ezer Forintos Támogatás a 8 Órában Dolgozóknak!

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium bejelentette, hogy 400 ezer forintos támogatást kapnak a 8 órában dolgozó munkavállalók, miután duplájára emelik a munkába járás kedvezményes költségtérítését. A korábbi jogszabályok szerint a munkáltatók kilométerenként maximum 15 forint adómentes térítést biztosíthattak, de Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter javaslatára ez az összeg 30 forintra nő.

Czomba Sándor, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Világgazdaságnak elmondta, hogy a szankciók miatt fel kellett oldani az üzemanyagárstopot, ami megemelte a munkába járás költségeit. „A teljes foglalkoztatottság megvédéséhez biztosítanunk kell a munkaerő mobilitását, így a kormány arról döntött, hogy duplájára emeli a munkába járás kedvezményes költségtérítését” – hangsúlyozta.

A munkába járás költségtérítése 2024-ben jelentősen növekedni fog: a maximális adómentes térítés kilométerenként 30 forintra emelkedik, míg a minimális költségtérítés 9 forintról 18 forintra nő. Ez a döntés több százezer munkavállalót érinthet, különösen azoknak nyújtva segítséget, akik jelentős távolságokat tesznek meg naponta.

Az államtitkár kiemelte, hogy a munkaerőpiac továbbra is feszes, hiszen 4,7 millióan dolgoznak már több mint hat hónapja, míg tavaly történelmi mélyponton volt az álláskeresők száma, mindössze 238 ezren kerestek állást. A munkavállalók mobilitásának támogatása létfontosságú a teljes foglalkoztatottság fenntartásához. [ ]

A 39/2010 (III.26.) Korm. rendelet szabályozza a munkába járás költségtérítésének részleteit, de a munkáltatók akár a teljes költséget is megtéríthetik, bár ez adóvonzattal jár. A tömegközlekedés költségtérítése mindig adómentes, míg a saját gépjármű használata nem. Az adómentesség feltételeit a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény szabályozza, és minden esetben vizsgálni kell, hogy valóban a kormányrendelet szerinti munkába járás történik-e.

Ez a lépés nagyban hozzájárulhat a munkavállalók mindennapi terheinek csökkentéséhez, és támogatja a munkaerő mobilitását a jelenlegi gazdasági kihívások közepette.

forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*