MOST ÉRKEZETT!!! Nyár közepén bevezetik Magyarországon! Sokan nem örülnek majd ennek

Július 16-tól új törvényi szabályozás lép életbe, amely bővíti a gépjármű fogalmát, és kötelezővé teszi a felelősségbiztosítás megkötését bizonyos mikromobilitási eszközökre.

Az új rendelkezés a 25 km/h tervezési sebességet meghaladó, vagy a 25 kg feletti és 14 km/h tervezési sebességet meghaladó gépjárművekre vonatkozik, beleértve az e-rollereket is.

A szabályozás célja, hogy növelje a közlekedésbiztonságot és csökkentse a balesetek számát.

Az E-rollerek számának növekedése

Az e-rollerek száma az utóbbi években jelentősen megnőtt, jelenleg mintegy 80-100 ezer ilyen eszköz van használatban Magyarországon.A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) új szabályai szerint július 16-tól a szabályozás alá eső e-rollerekre és egyéb mikromobilitási eszközökre kötelező lesz biztosítást kötni. A biztosítótársaságoknak június 8-ig kell meghirdetniük a díjakat.

Növekvő baleseti kockázat

Szobonya László, a Groupama Biztosító gépjárműbiztosítási termékmenedzsment vezetője elmondta, hogy Magyarországon az elektromos rollerek még nem számítanak külön járműkategóriának, ezért a kgfb díjak megállapításánál nemzetközi kárstatisztikákat is figyelembe vettek.

Ezek azt mutatják, hogy a rolleres balesetek száma folyamatosan növekszik, és gyakoriak az ittas állapotban okozott balesetek is.

Hiányos szabályozás

A KRESZ jelenleg nem szabályozza az e-rollerek használatát, ami nagy szabadságot biztosít az életkorra és a KRESZ-ismeretekre vonatkozóan. Nemzetközi adatok szerint 10-ből 9 rolleres baleset a rolleres sérülésével jár, és ezek többsége fejsérülés. Sajnos csak nagyon kevés rolleres visel sisakot, pedig ezzel megelőzhetőek lennének a súlyosabb sérülések.

Az ár- és biztosítási kérdések
A kötelező felelősségbiztosítás díjait a biztosítótársaságok már közzétették, és ezek területtől és életkortól függően jelentősen eltérhetnek. Az éves díjak 5-25 ezer forint között mozognak, de extrém esetek is előfordulhatnak. A biztosítás fedezi a másoknak okozott személyi sérüléseket és anyagi károkat is, ami jelentős kockázatot jelent.

Tudatosság és biztonság

Fontos tudatosítani, hogy az új szabályozás csak az e-rollerek egy részét érinti, és a legtöbb jelenleg használt eszköz nem esik bele a szabályozásba.

Azonban a balesetek száma folyamatosan növekszik, ezért a közlekedés biztonságosabbá tétele érdekében a KRESZ várhatóan módosulni fog.

A Groupama Biztosító tanácsai

A Groupama Biztosító a következő tanácsokat adja a biztonságos e-rollerezéshez:

  1. Biztosítás Ellenőrzése: Győződjünk meg róla, hogy az e-rollerre vonatkozik-e a kgfb kötelezettség, és kössünk rá biztosítást.
  2. Balesetbiztosítás: Kössünk balesetbiztosítást is, mivel nem tudhatjuk, mikor lesz rá szükség.
  3. Rendeltetésszerű Használat: A bérelt rollereket mindig rendeltetésszerűen használjuk és állítsuk le.
  4. Alkoholmentes Vezetés: Ne vezessünk ittasan elektromos rollert.
  5. Védőfelszerelés: Használjunk megfelelő védőfelszerelést, különösen sisakot.
  6. Láthatóság: Esti rollerezéskor használjunk plusz oldalvilágítást és láthatósági mellényt.
A nyári rendezvények szezonja különös óvatosságot és figyelmet igényel minden közlekedőtől. Az új szabályozás és a tudatos közlekedés hozzájárulhat a balesetek számának csökkentéséhez és a közlekedés biztonságosabbá tételéhez.

forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*