Módosították a térképet – Újabb 4 megyében rendelték el, ha itt élsz tudj róla: TILOS!!!

Az elmúlt napok kánikulája miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett 2024. június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el – közölte a Nébih pénteken.

A jelenlegi időszak magas átlaghőmérséklete és az alacsony relatív nedvességtartalom kiszárította a könnyű, valamint a közepes méretű holt biomasszát. Az érintett vármegyékben nem hullott elegendő csapadék, amely elérhette volna a felszíni biomassza szintjét.

Ennek következtében a magas statikus kockázatú állományokban jelentősen megnőtt a tűzveszély, valamint az ugrótűz potenciál és a koronatüzek kialakulásának kockázata is fokozódott.

Az elkövetkező időszakban az előrejelzések alapján nagyon magas napi átlaghőmérsékletre és sok napsütéses órára számíthatunk. A lokálisan kissé szeles időjárás tovább szárítja a felszíni és korona biomasszát, tovább növelve a tűzveszélyt.A fokozott tűzkockázat alapján a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának egyetértésével, 2024. június 22-tól tűzgyújtási tilalmat hirdet Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyékben.

Ezenfelül a hatóságok fenntartják a tűzveszélyes időszakot Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékben is.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a cigarettacsikkeket ne dobják ki a gépkocsiból, mert azok az útmenti növényzetet felgyújthatják. Belterületen is ajánlott tartózkodni a nagy lángmagasságú tüzek gyújtásától, mivel a füsttel felszálló égő zsarátnokok több száz méterre is tüzet idézhetnek elő.

A tűzgyújtási tilalom idején a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében sem engedélyezett a tűzgyújtás.A korlátozás ideje alatt tilos tüzet gyújtani a kijelölt, kiépített erdei tűzrakóhelyeken is. Az aktuális tűzgyújtási tilalomról és a tűzgyújtási szabályokról a www.erdotuz.hu oldalon tájékozódhatnak.

A hatóságok remélik, hogy az intézkedések betartásával sikerül megelőzni az erdőtüzek kialakulását és megóvni a természeti értékeket.

forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*