Hivatalos: újra magyar kézben a reptér! 🇭🇺💪🏻

A Budapest Airport Újra Nemzeti Tulajdonban: Történelmi Jelentőségű Visszavásárlás

június 6-án hivatalosan is aláírták a Budapest Airport Zrt. adásvételi szerződését, amellyel közel 20 év után újra nemzeti többségi tulajdonba került a repülőtér. Nagy Márton bejelentésében kiemelte, hogy a Gyurcsány-kormány 2005-ben előnytelen szerződést kötött az állam számára, eladva ezzel egy fontos nemzeti vagyont.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a reptér tulajdonlása nem csupán gazdasági, hanem szuverenitási kérdés is. A repülőtér stratégiai jelentőséggel bír mind a személyszállítás, mind az áruszállítás szempontjából, hiszen ez a gazdasági vérkeringés egyik fő ütőere. A 2005-ös privatizációt történelmi bűnnek nevezte a minisztérium, különösen, hogy az eladásra békeidőben, gazdasági fellendülés idején került sor. [ ]

Nagy Márton hangsúlyozta, hogy a jelenlegi kormány a háborús idők közepette is képes volt arra, hogy kijavítsa ezt a hibát és visszavásárolja a repteret. A Budapest Airport Zrt. visszavásárlása a rendszerváltás utáni időszak legösszetettebb és legnagyobb értékű gazdasági tranzakciója lett.

A Tranzakció Részletei

A tárgyalások során a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. és a VINCI Airports két körben tárgyaltak. Az üzletkötés egy nemzetközi eladói körrel történt, amelyet az AviAlliance, a GIC és a CDPQ alkottak. Ezen kívül sikerült megállapodást kötni a repteret finanszírozó nemzetközi hitelezői körrel is. A visszavásárlási tranzakció közép-európai viszonylatban is rekordméretű volt.

Az adásvételi szerződés eredményeképpen a Magyar Állam 80%-os tulajdonrészt szerzett a Budapest Airport Zrt.-ben, míg a francia társbefektető VINCI 20%-os részesedést kapott. A vételár 3,1 milliárd euró, amely több mint 1200 milliárd forintnak felel meg.

A hitelezői konzorciummal kötött sikeres megállapodással a korábbi tulajdonosok által felvett 1,44 milliárd eurónyi hitelt is meghosszabbították. A minisztérium hangsúlyozta, hogy a megállapodás eredményeképpen az állam olyan partnerrel dolgozik együtt, amely világszínvonalú reptereket működtet több mint 70 helyszínen világszerte.

Az Üzleti Alapú Tárgyalások és a Megvalósítás

Az érintett felek között végig üzleti alapú tárgyalások zajlottak, és az együttműködés a partnerség jegyében zajlott. Az állam részéről a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. bonyolította le a tranzakciót. Az üzlet finanszírozására a Corvinus az Eximbanktól kapott fejlesztési hitelt, valamint a költségvetés által végrehajtott tőkeemelést használták fel.

A három ügylet – az Erste Bank Hungary Zrt., a Yettel Magyarország, valamint a Vienna Insurance Group társaságokban meglévő tulajdonrész értékesítése – összesen több mint 700 millió eurós bevételt eredményezett az állam számára, amelyet a repülőtér visszavásárlására fordítottak.

A Repülőtér Jelentősége és Jövője

A Budapest Airport visszavásárlása régóta dédelgetett álma volt az Orbán-kormánynak. A Ferihegyi repülőtér kritikus infrastruktúra, így nemzetbiztonsági kérdés is egyben. Orbán Viktor 2006-ban már kijelentette, hogy ha bármilyen esély nyílik a repülőtér visszaszerzésére, akkor kezdeményezni fogja azt. Az elmúlt években több próbálkozás is történt a visszavásárlásra, de csak most sikerült véglegesen megvalósítani. [ ]

Nagy Márton elmondta, hogy a visszavásárlás nemcsak a turizmus és az áruszállítás szempontjából fontos, hanem szuverenitási kérdés is. A kormány célja, hogy Budapest a nyugati és keleti világ legfontosabb találkozási pontja legyen. A repülőtér fejlesztésével céljuk, hogy az utasszámot a jelenlegi közel 15 millióról 20 millióra növeljék belátható időn belül.

A Magyar és Francia Partnerség

Egy világhírű francia cég, a VINCI fogja üzemeltetni a repteret, míg a magyarok fogják meghatározni a stratégiai irányokat. Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi médiában is megosztotta a hírt, hogy a repülőtér újra nemzeti kézben van.

A kormány elvárása egyértelmű: a lakosságot és a gazdaságot magas színvonalon kiszolgáló légikikötőre van szükség. A repülőtér jövőbeli célkitűzéseit és üzleti tervét a Nemzetgazdasági Minisztérium és a VINCI közösen fogja ismertetni egy júliusi sajtótájékoztató keretében.

Záró Gondolatok

A Budapest Airport visszavásárlása mérföldkő a magyar gazdaság és szuverenitás szempontjából. Nagy Márton szerint ez a tranzakció a magyar szuverenitás újabb nagy győzelme, és azt mutatja, hogy Magyarország képes visszaszerezni kritikus infrastruktúráit még háborús időkben is. A jövőbeli fejlesztések és a stratégiai partnerség révén a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér a régió egyik legkiválóbb repterévé válhat, erősítve ezzel Magyarország gazdasági pozícióját és nemzetközi kapcsolatait.

forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*