Hónapok óta nem veszek drága bolti mosószert – Így készítek ingyen, egy forint sem kell hozzá

Az üzletek polcain számtalan mosószer található, amelyek közül választhatunk a

különböző márkák, típusok és kiszerelések közül.

A mosószerpiac fejlődésével egyre több lehetőség áll rendelkezésre, mivel a porok mellett kapszulák és

folyékony mosószerek is választhatók. Azonban az ilyen mosószerek vásárlása jelentős költségeket is eredményezhet, és a környezetet is terhelheti.

Ezért sokan fordulnak a természet kincsei felé, mivel azokat akár az utcáról is ingyen gyűjthetik, és kiváló

mosószert készíthetnek belőlük. A vadgesztenye egy ilyen természetes alternatíva, amely könnyen hozzáférhető és hatékony mosószerként használható.A vadgesztenye olyan, mint a mosódió, mivel szaponinokat tartalmaz, amelyek felületaktív anyagokként működnek. Ezek a szaponinok képesek vízzel keveredve habot képezni, ami tökéletes a tisztításhoz.

Mivel a vadgesztenye fák szinte minden magyar városban megtalálhatók, bárki könnyen gyűjthet néhányat az ősszel a földre hullott termésekből. A házi mosószer elkészítéséhez csak néhány vadgesztenyére és vízre van szükség.

A mosószer elkészítése egyszerű: Mossa meg a vadgesztenyéket, szárítsa meg, és törje fel őket. A mosószer elkészítéséhez csak a sárgás-fehér magokra van szükség, ne használja a barna héjat.

Vágja fel apró darabokra a magot, majd főzze fel vízzel tíz percig, majd hagyja kihűlni. Szűrje le a levet (használhat konyharuhát is a szemek felfogásához), majd tárolja egy üvegben. Az így készült mosószer kb. egy hétig eláll.Az elkészült házi mosószert szükség szerint illatosíthatja is: a főzés közben tegyen bele friss fűszereket, vagy csepegtessen bele illóolajokat (10 cseppet literenként).

Hogyan használja a vadgesztenyés mosószert? A mosószer alkalmas mind színes, mind fehér ruhákhoz. Egy adag mosószerrel legfeljebb 2 decilitert adjon egy adag ruhához. Fontos megjegyezni, hogy az erősen szennyezett ruhákat előkezelni ajánlott, mivel a vadgesztenyés mosószert nem mindig tudja megbirkózni a makacs foltokkal.

A vadgesztenyét magában is lehet használni, anélkül, hogy mosószert készítenénk belőle. Vágja fel a vadgesztenye belsejét kisebb darabokra, majd tegye egy zsákba vagy zokniba, és helyezze a mosógép dobába a ruhák közé. Ha ezt a módszert használja, akkor legalább 40 Celsius-fokon moss, mivel a szaponinok csak ezen a hőmérsékleten oldódnak ki.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*