Hivatalosan bejelentették! Eldőlt! Néhány szavazat különbséggel, de Ő lett Budapest főpolgármestere – Gratulálunk

Index-információ: Karácsony Gergely nyert a választáson az újraszámlálás után is Pénteken délután befejeződött a Nemzeti Választási Irodában a főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazatok újraszámlálása. Lapunk úgy értesült, hogy nagyon kis különbséggel ugyan, de továbbra is Karácsony Gergely nyert a választáson. Az Index információi szerint a mai újraszámlálásnál több mint 500 olyan szavazatot találtak, amelyet eredetileg érvénytelennek nyilvánítottak, de valójában érvényesek voltak. E voksok nagy többsége Vitézy Dávid szavazatszámát bővítette, de kisebb arányban voltak olyanok is, amelyeket Karácsony Gergelyre adtak le.

Ennek következtében csökkent a különbség a jelöltek közt,

DE VÉGÜL KIS KÜLÖNBSÉGGEL, MINDÖSSZE 54 SZAVAZATTAL KARÁCSONY GERGELY NYERT.

A csütörtök 16 órai határidőig valamennyi helyi (kerületi) választási irodától megérkeztek a főpolgármester-választás érvénytelen szavazólapjai a Nemzeti Választási Irodához.

Nagy Attila, az NVI elnöke elmondta: helyi választási bizottsági tagok jelenlétében zajlott a folyamat, ez volt a garancia. A II., IX., XIII. és XV. kerületben kizárólag a helyi választási irodák tagjai voltak jelen.

A SAJTÓBAN MEGJELENT HÍREKKEL ELLENTÉTBEN EGYIK KERÜLETBEN SEM KERÜLT SOR EDDIG SEMMILYEN ÚJRASZÁMOLÁSRA. Nagy Attila arról is beszélt, ma tételesen átvizsgálják az érvénytelen szavazólapokat. Az érvénytelen helyett érvényes szavazólapokat külön gyűjtik, utána a bizottság rendelkezésére bocsátják, a bizottsági tagok is megnézik ezeket, és ennek alapján tudnak dönteni az újraszámlálás eredményéről.

Pénteken fél tíz után közölték, hogy az I. kerülettel végeztek a számlálók, nem találtak olyan érvénytelen szavazólapot, ami mégis érvényes lenne.

Délelőtt tíz óra után gőzerővel zajlik az érvénytelen szavazatok újraszámlálása. Az I. kerületben még nem, de

A SORBAN KÖVETKEZŐ KERÜLETEKBEN MÁR TÖBB, MÉGIS ÉRVÉNYES SZAVAZÓLAPOT TALÁLTAK,
amelyeket külön gyűjtenek a számlálók.

Lapunk információi szerint fél 11 körül a VI. kerületnél tart az újraszámlálás. Délelőtt 11 óra felé közeledve néhány szavazatszámlálónál már a X. kerületből érkezett borítékok vannak. Egy másik asztalnál Nagy Attila, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is aktívan részt vesz a folyamatban.

Fél 12 körül a kerületek felén túl vannak a szavazatszámlálók, de hivatalos tájékoztatás csak a választási bizottság délutáni ülése után várható. Délután fél egykor már a XVI. kerületből érkezett érvénytelen szavazatokat ellenőrzik a számlálók.

Az eddig újraszámolt kerületekben már többszáz (nem hivatalosan az első nyolc kerületben 141), eredetileg érvénytelennek minősített, most mégis az érvényesek közé sorolt szavazólapot találtak. Helyszíni információk szerint ezek között több lehet a Vitézy Dávidra leadott voks, de nem csak az LMP jelöltjének szavazatszáma emelkedhet.

Délután fél kettőre célegyenesbe ért az érvénytelen szavazatok ellenőrzése, néhány asztalon már a XXIII. kerület borítékai vannak.

Véget ért a szavazat újraszámlálók munkája. A bizottság tagjai ezután ellenőrzik a mégis érvényesnek minősített szavazólapokat, a Nemzeti Választási Bizottság 17 órakor tart ülést.

A szavazatszámlálók munkája után Nagy Attila, az NVI elnöke az újságírók jelenlétében személyesen nézte át a mégis érvényesnek minősített szavazólapokat, majd közölte, hogy a folytatás a Nemzeti Választási Bizottság 17 órakor kezdődő ülésén várható.

Vitézy Dávid újraszámlálást, Karácsony Gergely új választást akar A vasárnapi választás minden idők egyik legkiélezettebb főpolgármester-jelölti versenyét hozta. Karácsony Gergely mindössze 324 szavazattal győzte le Vitézy Dávidot.

Karácsony Gergely – 47,53 százalék (371 466 szavazat)
Vitézy Dávid – 47,49 százalék (371 142 szavazat)
Grundtner András – 4,98 százalék (38 942 szavazat)

A történetnek ezzel nem volt vége, Vitézy Dávidék újraszámlálást kértek. Az LMP főpolgármester-jelöltje azt is megmutatta, hogy mire alapozzák érveiket, erről itt számoltunk be. A Nemzeti Választási Bizottság úgy döntött, újraszámolják az érvénytelen szavazólapokat, ami ma meg is történik.

Karácsony Gergely csütörtökön délután a Nemzeti Választási Iroda székhelye elé hirdetett rendkívüli sajtótájékoztatót. A főpolgármester úgy látja, zúdulnak be a kételyek az újraszámlálás tisztaságát illetően, a kialakult helyzetre egyetlen választ lát: ha minél előbb megismétlik a főpolgármester-választást Budapest teljes területén. Karácsony Gergely este 6 órára az NVI-hez várja támogatóit. Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergelynek csak az a választási eredmény jó, ahol ő a győztes.

Forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*