Figyelmeztet a rendőrség – Ha kapsz ilyen üzenetet, légy óvatos!!!

Az online térben egyre gyakoribbak azok a trükkök és manipulációk, amelyek áldozattá tehetik azokat, akik nem eléggé figyelmesek és óvatosak az internetes tevékenységeik során.

Két különböző esetből merítve, amelyek a Jász-Nagykun-Szolnok megyében történtek, rávilágítunk arra, milyen módszerekkel próbálnak csalók személyes és pénzügyi információkhoz jutni.

Egy kisújszállási lakos e-mailt kapott, amelyben azt állították, hogy internetes banki belépési azonosítója hamarosan lejár.

A hamis értesítésre tévesen reagálva, az illető a kéretlen üzenetben található linkre kattintott, és az ott megadott adatokat követően 1,6 millió forinttal lett kevesebb a számláján. Ez a történet kiemeli, milyen veszélyes lehet azokra a linkekre kattintani, amelyeket gyanús e-mailek tartalmaznak.A másik eset egy jászalsószentgyörgyi lakost érintett, aki egy üzenetben azt kapta, hogy frissítse a banki alkalmazását. A sértett hozzáférést adott a hamis alkalmazásnak adataihoz, és ennek eredményeként több mint 9 millió forinttal lett kevesebb a számláján.

Ez a példa rávilágít arra, hogy a csalók milyen ügyesen játszanak az emberek jóhiszeműségével, azzal, hogy a bizalmi faktort kihasználva hozzáférést szereznek személyes pénzügyi információkhoz.

A Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Rendőr-főkapitányság a Mátrix Projekt keretében felhívja a figyelmet az online csalások megelőzésére. Az alábbi tanácsokkal szeretnének segíteni az embereknek abban, hogy elkerüljék az online csalásokat:

  1. Soha ne töltsenek le ismeretlen programot vagy alkalmazást számítógépükre vagy mobiltelefonjukra, főleg ne egy gyanús linkre kattintva!
  2. Soha ne adják meg bankkártyaadataikat, felhasználói fiókjuk azonosítóit, jelszavaikat e-mailben, sms-ben vagy telefonon érkező kérésre!
  3. Legyenek éberek! Gyanakodjanak, ha egy ajánlat túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen!

A rendőrség hangsúlyozza, hogy az online térben elkövetett csalások elleni küzdelem mindenki közös felelőssége. Amennyiben valaki mégis áldozattá válik, fontos, hogy haladéktalanul tegyen feljelentést bármely rendőri szervnél vagy telefonon a 112-es segélyhívó számon.Az online csalások elleni védekezésről és további hasznos információkról a KiberPajzs oldalán is tájékozódhatnak az érdeklődők.

A rendőrség arra biztat mindenkit, hogy legyenek óvatosak az internetes tevékenységeik során, és mindig ellenőrizzék a kapott értesítéseket és linkeket a biztonságuk érdekében.

forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*