Felfoghatatlan tragédia történt! Az öltözőben lett rosszul, mentő vitte kórházba a Kossuth-díjas magyar színészt, de már nem tudták megmenteni az életét

Még annyira fiatal volt…

Pocsékul tanult, mivel az iskola helyett is a mozikban ült, aztán minden idők egyik legjobb színésze lett belőle. Aki tragikusan fiatalon, idejekorán távozott. Az Újságmúzeum 20 pontban tiszteleg a legendás Márkus László előtt! 1. Napra pontosan 97 éve, 1927. június 10-én született Budapesten. Hétéves korában kikönyörögte az anyukájánál, hogy jelentkezzenek a Vígszínházban, mert olvasta, hogy egy darabba gyerekszereplőt keresnek. Mint kiderült, sovány, beesett arcú kisfiút vártak, a kis Márkus László pedig kifejezetten pufi volt. Eltanácsolták, amiért napokig csak sírt a szobájában.

2. Kiskorától imádta a mozifilmeket, iskola helyett a filmszínházakban üldögélt naphosszat, éppen ezért pocsék tanuló volt. Saját bevallása szerint Európa legrosszabbja, számtalanszor megbukott és új iskolát kellett keresni neki. Ha éppen nem a mozikban ült, akkor a Színházi Élet című magazin számait falta nagy átéléssel.

4. Az apja malomtulajdonos volt és egyáltalán nem rajongott azért az ötletért, hogy színész legyen a fiából. A fiatal Márkus László egy évig a malomban dolgozott, ám aztán a színészet felé indult.

5. 22 éves korától, hat éven át játszott Debrecenben, a Csokonai Színházban. A Dózsa György úton, egy kis házban bérelt szobát. Az íróasztalán az édesanyja fényképe mindig ki volt téve.

6. Havi ötszáz forintot fizetett az albérletért, de rá akarta venni a főbérlőt, hogy csökkentse az árat. Végül elhívta egy előadásra, a hölgy pedig ott szembesült vele, hogy Márkus közkedvelt színész. Azonnal engedett az árból. 7. 1956. október 23-án dührohamot kapott, mert a forradalom miatt senki sem ment be a színházba megnézni az előadását. Már akkor mindene volt a színjátszás.

8. Fiatal korában összekeverték a hasonló zsánerű Kállai Ferenccel. Többször is megesett, hogy Kállai nevét írta az elé tolt papírlapra, mert nem akart csalódást okozni a rajongóknak, akik Kállai művész úrnak szólították.

9. 1961-ben a Két félidő a pokolban című film forgatása miatt ő is rendszeresen fociedzéseket vett, reggel hatkor voltak a tréningek. 1968 nyarán pedig nyolc kilót adott le, mert attól félt, beskatulyázzák és ő lesz a humoros kövér ember a filmeken.

10. Imádott utazni, szinte minden nyáron külföldre ment, megtehette, mert elismert színészként kapott útlevelet. A legjobban Londont szerette, ahol számtalan darabot és filmet megnézett. Volt olyan év, amikor 19 színházi előadást látott az angol fővárosban és több mint harminc filmet nézett meg.

11. A másik kedvence Párizs volt. Egyszer megesett, hogy egy apró, kis tetőtéri lakást vett ki, amely az Eiffel toronyra nézett. A háziasszony 20 frankot kért a szobáért naponta, majd megjegyezte, csak a kilátás megér vagy tíz frankot. Márkus erre a következőt válaszolta: adja ide tíz frankért és esküszöm, hogy nem nézek ki az ablakon! Nem járt sikerrel.

Taxival ment a színházba

13. Ha otthon pihent, akkor tévét nézett, olvasott vagy éppen lemezeket hallgatott. Több angol nyelvű színházi és filmes magazinra is előfizetett, s az utolsó betűig kiolvasta őket.

14. Minden este fél hatra rendelt taxit, azzal ment a Madách színházba. Habár elég lett volna fél hét előtt megérkeznie, 17.45-kor minden este ott volt. Belépett, megkérdezte a pénztárost, hogy hány néző lesz este, és mindig megnézte a plakátokat és hirdetményeket is. Ha helyesírási hibát talált, azonnal szóvá tette.

15. A felkészületlen színészek joggal féltek tőle, hiszen a próbákon is megkövetelte a pontosságot és a súgóknak is elmagyarázta, ha egy színész ront, ne javítsák ki, hiszen akkor apró különbséggel kétszer mondja el ugyanazt, hanem a következő mondattal segítsenek neki.

16. Soha nem házasodott meg és gyermeke sem született. A színjátszás volt az élete és az édesanyja, akihez végtelenül ragaszkodott.

17. A színésznők közül Dajka Margitot tartotta a legtöbbre, a színészek közül pedig Csortos Gyula, Somlay Artúr és Pécsi Sándor volt a nagy kedvence.

18. Imádott filmezni, de nem volt elégedett a filmes karrierjével. A rendezők közül Fábri Zoltán volt a kedvence, nem véletlen, hogy az Ötödik pecsét című filmben ő is Oscar-díj gyanús alakítást nyújtott.

Magányosan harcolt a rákkal

19. 1985. december 30-án a szilveszteri műsort próbálta már nagybetegen a Kongresszusi Központban. Évek óta tudott volt, hogy gyengélkedik – leukémiás volt – ám eszébe sem jutott, hogy lemondja a szereplést.

20. Azon a tragikus december 30-án Gálvölgyi János belépett az öltözőbe és köszönt. Márkus László egy széken ült, rákacsintott, hátra dőlt a székkel, majd az öltöző padlójára zuhant. Gálvölgyi először azt hitte, Márkus csak viccel. Aztán rádöbbent, hogy ez most nem szerep. Percekkel később a mentő is megérkezett és a Tétényi út kórházba vitte a színészt, de már soha nem tért magához. Csupán 58 éves volt…

Nyugodj békében, Márkus László!

Forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*