Ez fájni fog – Itt a kormány bejelentése a családi pótlék emelésről

A Kulturális és Innovációs Minisztérium álláspontja szerint nem azért dolgoznak egyre többen GYES, illetve GYED mellett, mert ezek az ellátások nem elegendőek, hanem mert céljuk a munka és a családi élet közötti egyensúly megteremtése, valamint a kisgyermekes szülők munka világába történő mihamarabbi visszatérése.

Mint korábbi cikkünkben, a „Fabatkát sem ér a GYED, GYES, családi pótlék 2024-ben: egyre több anyuka kénytelen ezt bevállalni” című írásban beszámoltunk, soha nem dolgoztak annyian GYES, illetve GYED mellett Magyarországon, mint tavaly.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023-ban hozzávetőleg 28 700 szülő kapott GYES-t és munkabért is, míg a korábbi években ez a szám 24-26 ezer fő között mozgott.A GYED esetében tavaly kb. 41 500 olyan munkavállaló volt, aki az ellátás mellett munkabért is kapott, ami 2018-hoz képest 27 százalékos növekedést jelent.

A Kulturális és Innovációs Minisztérium hosszú állásfoglalást küldött szerkesztőségünknek, amelyben hangsúlyozzák, hogy az alanyi jogon járó pénzbeli családtámogatási ellátások – anyasági támogatás, családi pótlék, gyermekgondozást segítő ellátás (GYES), gyermeknevelési támogatás (GYET) – célja a gyermeknevelés költségeihez való állami hozzájárulás.

Ugyanakkor kiemelik, hogy ezek az ellátások nem a teljes gyermeknevelési költségeket hivatottak átvállalni, hanem kiegészítésül szolgálnak a munkavállalás és a gyermeknevelés egyensúlyának megteremtéséhez.

„A gyermekeket nevelő szülők anyagi biztonságát, a gyermeknevelés költségeit alapvetően a munkajövedelem és nem a segélyszerű ellátások tudják hosszú távon biztosítani” – írják.

A minisztérium hozzáteszi, hogy az utóbbi években számos intézkedést hoztak a kisgyermekes szülők munka világába történő visszatérésének elősegítésére, valamint a munka és a családi élet közötti egyensúly megteremtésére.A 2014-ben bevezetett GYED Extra lehetőséget biztosít a kisgyermekes családoknak arra, hogy akár újabb gyermek vállalása mellett, akár a munkaerőpiacra való visszatérés mellett döntsön.

„Ez azt jelenti, hogy az édesanya, vagy az édesapa a csecsemőgondozási díj (CSED) lejártát követően a gyermek kettő, ikergyermekek esetén három éves koráig a GYED folyósítása mellett fizetésben is részesül, amely anyagi biztonságot jelenthet a gyermeket vállaló családok számára” – fogalmaz a minisztérium.

Továbbá a családok érvényesíthetik a családi adó- és járulékkedvezményt, a 25 év alatti szülők, illetve a 30 év alatti édesanyák pedig a személyi-jövedelemadó mentesség lehetőségével is élhetnek. Az egyensúly további megteremtését hivatott biztosítani a Kormány bölcsődefejlesztési programja is.

A minisztérium álláspontja szerint a GYES és GYED mellett dolgozó szülők számának növekedése nem az ellátások elégtelenségét, hanem a munka és családi élet egyensúlyának megteremtésére irányuló sikeres kormányzati intézkedéseket tükrözi.Az általuk bevezetett támogatások és kedvezmények célja, hogy a kisgyermekes szülők anyagi biztonságát hosszú távon is fenntartsák, miközben segítik őket a munka világába történő visszatérésben.

forrás

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*