Drámai jelenség: Magyarországon ugrásszerűen nőtt a megélhetési lopások száma!

Drámai jelenség: ugrásszerűen nőtt a megélhetési lopások száma! Egyre több ember lop megélhetési célból az üzletekben Magyarországon. Az élelmiszerinfláció miatt szinte minden áruházláncnál jelentősen megnőtt a bolti lopások száma. Néhány boltos, segítve a rászorulókat, ingyen ad egy-egy szendvicset.

Egy videófelvétel szerint két fiatal azért ment be egy üzletbe, hogy onnan lopjanak, amit a bolt biztonsági rendszere rögzített. Csordás Hajnalka, a Baranya Vármegyei Főügyészség szóvivője elmondta, hogy a vádlottak 10 percet töltöttek az üzletben, ahol samponokat, tusfürdőket, 14 csomag szalámit és egyéb élelmiszereket rejtettek a táskájukba, összesen 71 072 forint értékben. A pénztárnál egy üveg kólát fizettek ki, majd távozni akartak az áruházból. A biztonsági őr megállította őket, és a biztonsági irodába kísérte, ahol visszaadták a lopott termékeket. [ ]

Az ügyészség a két elkövetőt társtettesként elkövetett lopás vétségével vádolja, ami akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető.

Nem mindenki üzleti haszonszerzés céljából lop. A legszegényebbek közül egyre többen azért térnek be a boltba, hogy élelmet lopjanak, mert éhesek. Egy bolti eladó az ATV Híradónak elmondta, hogy észrevehető a különbség a hónap eleje és vége között: hónap végén kevesebb a vásárló, és ők is kevesebbet vásárolnak.

A Híradó által megkérdezett ügyvéd szerint a bíróságon sokszor már tudják ki a rendszeres tolvaj és melyik ügy az ahol a vádlott csak azért lopott mert nem volt mit ennie.

„Jelenleg a bűncselekményt és a szabálysértést az 50 ezer forintos bűvös határ választja el. Amikor a bíróság ítéletet hoz – akár szabálysértés bűncselekmény – esetében, akkor mérlegeli, hogy rendszeres tolvajlásról van szó, vagy egyedi eset történt” – mondta el Meggyes Attila ügyvéd.

Kakaós csigát lopott a boltból, 7 hónapja előzetesben ül Béla.

Tavaly októberben Béla ellopott egy 130 forintos kakaós csigát és ellenszegült a boltosnak, aki meg akarta állítani. A fiút, aki decemberben lett nagykorú, már másnap elkapták, és mivel priusza is volt (16 éves korában ellopott egy memóriakártyát), azóta előzetes letartóztatásban ül.

A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség három hete jelentette be, hogy vádat emelnek Béla ellen. Az ügyet múlt héten tárgyalták a kecskeméti bíróságon, ahol Béla elismerte a tettét, de mivel a sértett nem jött el, a tárgyalást elnapolták. Három hét múlva tartják meg újra, ítéletet is akkor mondanak majd.A 18 éves fiú családja szétesőben van, kétségbeesett édesanyja nem tudja, mihez kezdjen.„Húsz kilót fogyott a kisfiam, mióta bent van. […] Ezt már nem bírom ki, a kislányom meghalt decemberben, az élettársam elkezdett inni”– mondta a Magyar Narancsnak.

forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*