Döntött a kormány: Így változik az élet augusztus 1-től Magyarországon!

Döntött a kormány – Így változik az élet augusztus 1-től Magyarországon!

Döntött a kormány – Így változik az élet augusztus 1-től Magyarországon! A kamatjövedelmek után 13 százaléknyi szociális hozzájárulási adót (szocho) kell fizetni Magyarországon. Eddig ez az adónem kizárólag a veszélyhelyzet idejére volt érvényes, azonban 2024. augusztus elsejétől egy törvénymódosítás értelmében a szochóról szóló alaptörvénybe is belefoglalták ezt az adónemet.

Friss hírek minden nap

Ez azt jelenti, hogy a kamatjövedelmek után a szocho fizetési kötelezettség mostantól állandóvá válik, függetlenül attól, hogy fennáll-e veszélyhelyzet.

Mit jelent a törvénymódosítás?

A Bankmonitor jelentése szerint a kamatjövedelmek szocho fizetési kötelezettsége 2024. augusztus elsejétől állandó lesz, ami azt jelenti, hogy a befektetőknek minden kamatjövedelem után fizetniük kell a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót.

Eddig ez a kötelezettség csak a veszélyhelyzet idejére volt érvényben, mostantól viszont minden esetben alkalmazni kell.

Mely megtakarítások védettek a szocho fizetési kötelezettségtől?

Fontos tudni, hogy nem minden megtakarítás típusra vonatkozik a szocho fizetési kötelezettség. Az alábbiakban összefoglaljuk, mely megtakarítások mentesülnek a 13 százalékos szociális hozzájárulási adó alól:

  1. Tartós Befektetési Számla (TBSZ): A TBSZ-en elhelyezett megtakarítások esetében a szocho fizetési kötelezettség nem áll fenn, ha a befektetést legalább három évig megtartják.
  2. Nyugdíj-előtakarékossági Számla (NYESZ): A NYESZ-re és a nyugdíjra elhelyezett megtakarítások szintén mentesülnek a szocho fizetési kötelezettség alól.
  3. Lakástakarék-pénztárak: A lakástakarék-pénztárak által fizetett kamatok mentesülnek a szocho alól.
  4. Állampapírok: Az állampapírok esetében a kamatjövedelem után nem kell szociális hozzájárulási adót fizetni.

Hogyan érinti ez a befektetőket?

Az állandósuló szocho fizetési kötelezettség több szempontból is hatással lesz a befektetőkre. Először is, a befektetések hozama csökkenni fog a szocho levonása miatt, ami különösen érzékenyen érintheti azokat, akik rövid távú befektetésekben gondolkodnak.

Másodszor, a befektetőknek érdemes lesz átgondolniuk, hogy mely megtakarítási formákat részesítik előnyben a jövőben, figyelembe véve a szocho fizetési kötelezettséget.

A kamatjövedelmek után fizetendő 13 százalékos szociális hozzájárulási adó 2024. augusztus elsejétől állandó lesz Magyarországon. Ez a változás jelentős hatással lesz a befektetők stratégiáira és hozamaira.

Érdemes alaposan megvizsgálni, mely megtakarítási formák mentesülnek a szocho alól, és ennek megfelelően alakítani a befektetési portfóliót.

A törvénymódosítás célja, hogy a szocho fizetési kötelezettséget hosszú távon is biztosítsa, így a befektetőknek fel kell készülniük erre az új helyzetre.

Forrás

Oszd meg ezt a bejegyzést!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*