Azonnal ellenőrizd a TAJ-kártyádat, rengeteg ember TB-kártyáját meg fogják szüntetni, mutatjuk mikortól

Magyarországon nagyon sok ember maga után fizeti a társadalombiztosítási járulékot, de mégis vannak olyanok, akik ezzel próbálnak sumákolni és nem fizetik be a havi összegeket.

A NEAK közölte, hogy emiatt szigorításokat fognak bevezetni a TB-kártyák tekintetében, május közepén közel 111 ezer embernek szüntették meg a kártyáját, mert 6 hónapnál régebbi tartozásuk volt.

Az a személy, akire Magyarországon a társadalombiztosí

tás szabályai kiterjednek és nem biztosított, valamint egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult – a kockázatközösség elve alapján – egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles.
Egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetése alapján az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira lehet jogosultságot szerezni.
Egészségügyi szolgáltatási járulékot csak annak kell fizetnie, aki semmilyen más jogcímen nem jogosult egészségbiztosítási szolgáltatásra.

Ki köteles egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni?Egészségügyi szolgáltatási járulék fizetésére köteles:

az a belföldi személy, aki nem biztosított továbbá egészségügyi szolgáltatásra semmilyen jogcímen nem jogosult,
tagi munkavégzés esetén a szociális szövetkezet,
a központi költségvetés a saját jogú vagy hozzátartozói nyugellátásban részesülő – foglalkoztatottnak vagy kiegészítő tevékenységet végzőnek nem minősülő személyek, a gyermekgondozási díjban részesülők valamint a Tbj. 22. § (1) bekezdés a)-f), h)-p) és r)-t) pontjában meghatározott személyek után.

Azok, akik a TB-rendszerből ilyen módon kiesnek, az orvosi ellátásért és a gyógyszerért is teljes árat kell fizetniük.A NEAK külön felhívja az állampolgárok figyelmét, hogy ne feledkezzenek meg a befizetési kötelezettségükről, akik maguk után fizetik ezt a járulékot, feltétlenül ellenőrizzék, hogy a havonta esedékes fizetések rendben vannak-e.

forrás

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*